Proiecte finalizate și în derulare

HUMLIT: Developing humour literacy: Analysing production, content, and reception of humour to bring positive change in the public sphere
ID 101182860
Proiect „Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA)” finanțat prin Horizon Europe
Perioada de derulare: 2025-2028
Coordonator pentru Universitatea Transilvania: Răzvan SĂFTOIU
Echipa de proiect: Stanca MĂDA, Violeta IRIMIE, Noemi URETU
Detalii proiect: https://cordis.europa.eu/project/id/101182860
Descriere: Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta „alfabetizarea prin umor” – capacitatea de a decoda mesajele umoristice, de a înțelege referințele lor și de a recunoaște atât beneficiile, cât și riscurile utilizării umorului în funcție de publicul țintă. Această abordare vizează reformularea conflictelor și a problemelor controversate din sfera publică europeană, promovând dialogul în detrimentul divizării. Proiectul facilitează schimbul de cunoștințe între 17 instituții academice și 8 instituții non-academice din 12 țări UE și 3 țări non-UE, cu scopul de a crea legături între diverse domenii, inclusiv lingvistica, sociologia, comunicarea politică și analiza computațională. Abordarea permite transformarea cunoștințelor teoretice în aplicații practice pentru promovarea dialogului constructiv în societatea europeană. Activitățile includ realizarea de interviuri cu producători de umor, cum ar fi comedianți de stand-up, caricaturiști și jurnaliști satirici, analizarea conținutului umoristic în diverse medii și interacțiunea cu destinatarii umorului prin chestionare și discuții în focus grupuri la muzee și expoziții de umor.

AI-Powered Teaching Guidance for Educators (AI in Higher EDU)
Proiect Erasmus+, 2024-1-DE01-KA220-HED-000254017
Perioada de derulare: 2024-2027
Coordonator pentru Universitatea Transilvania: Cristina DIMULESCU
Echipa de proiect: Andreea Nechifor, Cristina Dimulescu
Detalii proiect: https://www.aiinhigheredu.eu/
Descriere: Proiectul urmărește integrarea inteligenței artificiale (IA) în învățământul superior pentru a dezvolta metode inovatoare de predare și a consolida competențele cadrelor didactice și ale studenților. Obiectivul este de a crea abordări personalizate, flexibile și etice, adaptate cerințelor educației digitale. Rezultatele vizate includ integrarea eficientă a instrumentelor IA, dezvoltarea de module practice de formare pentru profesori, resurse educaționale interactive (clipuri video, podcasturi) și ghiduri privind utilizarea etică a IA. Proiectul promovează colaborarea între universități și experți în IA pentru a valorifica potențialul pedagogic al tehnologiei și a pregăti viitorii profesori pentru mediile de învățare digitale. Acesta susține transformarea digitală durabilă și modernizarea educației universitare, contribuind la crearea unor experiențe de învățare mai atractive, eficiente și accesibile.

Empowering Specialized Language Acquisition with Integrated AI (ELITE-AI)
Proiect Erasmus+, 2024-1-RO01-KA220-HED-000248845
Perioada de derulare: 2024-2026
Coordonator pentru Universitatea Transilvania: Andreea NECHIFOR
Echipa de proiect: Andreea Nechifor, Cristina Dimulescu
Detalii proiect: https://elite-ai.unitbv.ro/
Descriere: Proiectul își propune să modernizeze procesul de achiziție a limbilor străine prin integrarea inteligenței artificiale (IA) și a instrumentelor digitale, concentrându-se pe Engleza pentru obiective specifice (ESP). Proiectul sprijină studenții, profesorii și cercetătorii prin dezvoltarea unor metodologii bazate pe IA, adaptate unor domenii precum turism, drept, educație și marketing. Printre obiectivele principale se numără revizuirea literaturii de specialitate referitoare la utilizarea IA în educație, crearea unei baze de date cu instrumente IA pentru domeniul ESP, elaborarea de resurse de formare și implementarea etică a IA în predare, învățare și evaluare. Elementul distinctiv al proiectului este abordarea adaptivă a învățării – IA personalizează conținutul și ritmul în funcție de datele despre cursant, oferind feedback în timp real și recomandări personalizate. ELITE-AI oferă cadrelor didactice și cursanților strategii inovatoare, bazate pe tehnologie, care sporesc implicarea, performanța și relevanța în învățarea limbilor străine, atât în contexte profesionale, cât și academice.

TeachME: The Art and Science of Teaching Host Country Language
Proiect Erasmus+
Perioada de derulare: 2022-2024
Coordonator pentru Universitatea Transilvania: Răzvan SĂFTOIU
Echipa de proiect: Georgiana BURBEA, Stanca MĂDA, Andreea NECHIFOR, Violeta RUS
Detalii proiect: https://www.teachmeproject.eu/ro/acasa/
Descriere: Proiectul propune un model inovator de învățare, bazat pe neurodidactică, menit să îi ajute pe studenții care învață limbile țării-gazdă în 5 țări europene. Punând accentul pe imersiunea în limbă, cultură și civilizație, proiectul promovează competența gramaticală, de vocabular și comunicare în viața reală. Scopul proiectului este dublu: să atragă mai mulți studenți internaționali către limbile europene mai puțin cunoscute și să cultive un cadru solid pentru predarea-învățarea limbilor străine în universitățile partenere. Această inițiativă își propune să îmbunătățească colaborarea transnațională, să revitalizeze sistemele educaționale și să faciliteze schimburile între decidenți, educatori și toți cei interesați, încurajând studenții să-și integreze abilitățile lingvistice în experiențele lor de viață.

Instruirea bazată pe „gamification” în predarea limbii române ca limbă străină (GIRO)
PN-III-P1-1.1-TE-2019-0259
Proiect „Tinere echipe” finanțat de UEFISCDI
Perioada de derulare: 2021-2023
Director de proiect: Andreea Nechifor
Echipa de proiect: Răzvan Săftoiu, Georgiana Burbea, Ionuț Căpeneață
Detalii proiect: https://giro.unitbv.ro/
Descriere: Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă introducerea la orele de limba română ca limbă străină a conceptului de „gamification”. Inovativ și original este nu doar faptul că subiectul în sine este modern și neabordat oficial, până în prezent, în România, din punctul de vedere al didacticii predării limbilor străine, ci și acela că ar putea să aibă un impact internațional major în ceea ce privește predarea limbii române ca limbă străină cu ajutorul lui. Toți membrii echipei au o experiență vastă în predarea limbii române ca limbă străină și credința că „gamification” poate să fie cea mai bună metodă modernă de predare care să reușească să polarizeze și să unească candidați la învățarea unei limbi străine de culturi, religii, sisteme de educație și medii sociale extrem de diferite. Când comunicarea la oră este împiedicată de diverse subiecte sau cuvinte tabu, când stilurile de raportare la învățare sunt extrem de variate, când motivația scade, mai ales în ceea ce privește învățarea limbii române ca limbă străină, întrucât ea se numără printre limbile dificil de învățat, „gamification” poate reprezenta un răspuns real.

Cauzalitatea implicită a verbelor în relație cu structura discursului
Proiect finanțat de Universitatea Transilvania din Brașov, Romania
Director de proiect: Sofiana Lindemann
Descriere: Acest proiect abordează un subiect de nișă în cadrul cercetării din România, aflat în stadiu incipient și în contextul științific internațional, investigând structura semantică a verbelor și a modului in care aceasta contribuie la receptarea discursului. Metoda de cercetare are deopotrivă un caracter empiric și teoretic.

Predictabilitate în rezoluția referențială
PN-III-P4-ID-PCE-2020-0731
Proiect de cercetare exploratorie finanțat de UEFISCDI
Perioada de derulare: 2021-2023
Director de proiect: Sofiana Lindemann
Echipa de proiect: Mădălina Matei, Sonia Țîru, Vlăduț Minea, Marta Corcotoi
Detalii proiect: https://refproc.unitbv.ro/
Descriere: Obiectivul principal vizează investigarea impactului structurii semantice a verbelor asupra discursului. Mai precis, vom analiza modul în care verbe cu o structură cauzală implicită constrâng probabilitatea de reluare anaforică și de pronominalizare a unui referent în discurs. Vom analiza efectul acestor verbe asupra relațiilor de coerență în cadrul discursului. În acest sens, vom analiza și efectul acestor verbe asupra relațiilor de coerenta din cadrul discursului. Ne vom axa pe date din limba română, pe care le vom compara ulterior cu rezultate din alte limbi.

O abordare integrativă a adjuncților propoziționali în discursul mediatic contemporan al limbilor romanice
PN-III-P1-1.1-PD-2019-0052
Proiect de cercetare postdoctorală finanțat de UEFISCDI
Perioada de derulare: 2020-2022
Director de proiect: Alice-Magdalena Bodoc
Echipa de proiect: Răzvan Săftoiu (mentor)
Detalii proiect: https://roamed.unitbv.ro/
Descriere: Proiectul ROAMED explorează trăsăturile sintactice și semantico-pragmatice ale structurilor sintactice complexe cu adjuncți propoziționali din română și compară aceste caracteristici cu cele din italiană, franceză și spaniolă, folosind un corpus de texte din media online. Investigarea se concentrează pe aspecte precum structura propozițiilor, conectorii, ordinea cuvintelor și aspectele informaționale. Inovația constă în colectarea unui corpus original, construirea unei baze de date exhaustive, și adoptarea unei perspective teoretice integrate care combină sintaxa modernă cu semantica și pragmatica. Această abordare comparativă subliniază atât similitudinile, cât și diferențele din limbile romanice, completând cercetările anterioare care au avut o orientare predominant descriptivă.

Responsabilité et entrepreneuriat social entre équité, appropriation et utilité - RESEAU
Director de proiect: Corina Silvia Micu
Perioadă de derulare: 2020-2022
Obiective propuse:
• Crearea unei rețele de sprijin pentru antreprenoriatul social;
• Consolidarea competențelor în domeniul antreprenoriatului social și al dezvoltării durabile ale cadrelor didactice și studenților universității;
• Dezvoltarea de cursuri opționale și programe de formare în domeniul antreprenoriatului social;
• Dezvoltarea de instrumente de lucru digitale pentru domeniul antreprenoriatului social;
• Consolidarea parteneriatelor între universități și asociațiile care activează în domeniul antreprenoriatului social.
Activități:
1. Elaborarea de materiale de prezentare a antreprenoriatului social pentru comunitatea academică (rezultat: document PDF în limba franceză: Les meilleurs pratiques de l'entrepreneuriat social).
2. Crearea de instrumente digitale pentru utilizarea în domeniul antreprenoriatului social (rezultate: animații în limba română și franceză, videoclipuri privind activitățile de antreprenoriat social)
3. Formare în domeniul antreprenoriatului social (rezultat: formare oferită de domnul Omar Bendjelloun, FINETIC, Franța, noiembrie 2021)
4. Școala de vară privind antreprenoriatul social în comunitățile rurale (rezultat: Școala de vară privind antreprenoriatul social - vizită pe teren și masă rotundă - iulie 2021, Saschiz, Viscri )
5. Hackaton pe teme de antreprenoriat social (ianuarie 2022, rezultat: videoclipuri despre activități de succes în domeniul antreprenoriatului social)

Evoluția culturii coreene între 1900 și 2010 din perspectiva unui român
AKS-2020-R47
Proiect cu finanțare din partea Academy of Korean Studies (Coreea de Sud)
Perioada de derulare: februarie 2020 – decembrie 2021
Director de proiect: Elena Buja
Echipa de proiect: Jinhee Kim (National Andong University, Coreea de Sud)
Descriere: Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a identifica schimbările survenite în societatea coreeană în ultimii 150 de ani. În acest scop am folosit trei metode de obținere a datelor: 1) parcurgerea a unui număr considerabil de romane scrise de autori coreeni a căror acțiune acoperă această perioadă; 2) un chestionar administrat online și 3) informații obținute pe baza unor interviuri cu respondenți coreeni. Accentul s-a pus pe elemente culturale, precum „atitudini, ierarhii sociale, roluri sociale și convingeri” (Samovar și Porter 2003:8). Rezultatele cercetării indică schimbări în majoritatea domeniilor investigate.

LanGuide
Proiect Erasmus+
Coordonator pentru Universitatea Transilvania: Cristina Dimulescu
Perioada de derulare: 2019-2022
Echipa de proiect: Cristina Dimulescu, Andreea Nechifor
Descriere: Proiectul a dezvoltat un instrument digital de învățare a limbilor străine, concentrându-se pe educația internaționalizată și pe parcursuri flexibile de învățare. Acesta a implicat șase universități europene specializate în achiziția de limbi străine și dezvoltarea de software. Proiectul a creat o metodologie universală pentru achiziția limbajului pentru obiective specifice (LSP), implementată cu ajutorul unei aplicații software. Acest instrument, destinat studenților, profesorilor și personalului administrativ, oferă resurse în limba engleză și limbile partenerilor de proiect, acoperind diferite niveluri de dificultate și domenii LSP. Impactul proiectului este dat de utilizarea sa la scară largă, materialele, software-ul, aplicația și monografia accesibile gratuit, pe site-ul web.

Referința discursivă: Procesarea pronumelor și demonstrativelor
PN-III-P1-1.1-TE-2016-1241, PNCDI III
Proiect „Tinere echipe” finanțat de UEFISCDI
Perioada de derulare: 2018-2020
Director de proiect: Sofiana Lindemann
Echipa de proiect: Stanca Măda, Laura Sasu
Detalii proiect: https://refdisc.unitbv.ro
Descriere: Acest proiect investighează impactul grupurilor nominale definite asupra discursului. Mai precis, explorăm modul în care pronumele și demonstrativele structurează discursul în derulare din punctul de vedere al organizării referenților în discurs. Ne axăm pe date obținute din limbile germană și română. Vom elabora și derula două experimente de continuare a discursului. Pe baza datelor obținute, vom dezvolta modelul de management referențial introdus de Chiriacescu (2014) și Brocher, Chiriacescu, von Heusinger (2016).

Construirea identității în discursul parlamentar românesc și european. O abordare pragma-retorică
PN-II-RU-TE-2014-4-0056
Proiect „Tinere echipe” finanțat de UEFISCDI
Perioada de derulare: 2015-2017
Director de proiect: Răzvan SĂFTOIU
Echipa de proiect: Mădălina MATEI, Stanca MĂDA, Adrian TOADER, Violeta RUS
Descriere: De peste douăzeci de ani, cercetători din diverse domenii – științe politice, istorie, sociologie și lingvistică – s-au implicat în analiza discursului parlamentar și au conferit subiectului o perspectivă interdisciplinară. Politologii au fost interesați în principal de structura, schimbările și evoluția Parlamentului ca instituție (Judge 1993, Copeland și Patterson 1997, Heidar și Koole 2000, Strøm et al. 2003) sau de analiza comparativă a diferitelor sisteme parlamentare (Searing 1994, Döring 1995, Olson și Norton 1996, Esaiasson și Heidar 2000, Ionescu 2006). Au fost abordate, de asemenea, caracteristicile lingvistice, discursive sau/și retorice ale discursului parlamentar: argumentația parlamentară deliberativă (Steiner et al. 2004, Andone 2012), modelele parlamentare întrebare-răspuns (Franklin și Norton 1993) sau aspecte legate de genul interlocutorilor (McDougall 1998, Shaw 2000, Gomard și Krogstad 2001, Christie 2002, Shaw 2013). În acest proiect, echipa a fost interesată în principal de continuarea tradiției lingvistice (van Dijk 2000, 2010, Fairclough 2000, 2005, Fairclough și Fairclough 2012, Ilie 2003, 2010, Chilton 2004), dar și de dezvoltarea unei perspective interdisciplinare asupra cercetării discursului parlamentar, prin intermediul unei analize pragma-retorice a discursului ca „formă de vorbire” (Goffman 1981).

Teoria istoriei literare contemporane românești în context european. Concepte, metode, strategii
PN-II-RU-TE-2014-4-0240
Proiect „Tinere echipe” finanțat de UEFISCDI
Perioada de derulare: 2015-2017
Director de proiect: Rodica Ilie

Discursuri culturale și forme de legitimare în literatura europeană a secolului XX
Proiect „Idei” finanțat prin PN II, UEFISCDI
Perioada de derulare: 2008-2011
Director de proiect: Rodica Ilie

Bază teoretică de date pentru studiul interdisciplinar al fenomenelor culturale contemporane, tendințe actuale în științele socio-umane și în creația literar-artistică, teme și concepte postmoderne
Proiect cod A 918
Director de proiect: Andrei Bodiu
Finalizat cu volumul: Repertoar de termeni postmoderni, coord. Caius Dobrescu și Andrei Bodiu, Editura Universității Transilvania, Brașov, 2009.

Modele teoretice și aplicații pentru receptarea diferențiată a operelor literare ale scriitorilor români canonici în conformitate cu reforma curriculară pe ciclul de învățământ liceal
Proiect cod A 916
Director de proiect: Caius Dobrescu
Finalizat cu volumul: Literatură și civilizație. Scriitorii români canonici și reforma curriculară, vol. I și II, coord. Caius Dobrescu și Andrei Bodiu, Editura Universității Transilvania, Brașov, 2008.

Competitivitate și eficiență în comunicarea interculturală specializată prin optimizarea resurselor on-line
Proiect CNCSIS tip A, cod 929
Perioada de derulare: 2007-2008
Director de proiect: Marinela Burada
Echipa de proiect: Mona Brigitte Arhire, Andreea Bianca Brătan (Nechifor), Oana Andreea Pîrnuță, Oana Tatu, Raluca Georgiana Sinu – Facultatea de Litere; Livia Sângeorzan, Costel Aldea, Kinga Kiss Iakab, Lucian Sasu – Facultatea de Matematică și Informatică.

Limbaj instituțional și comunicare interculturală în companii multinaționale din România
Proiect CNCSIS, cod 1052
Perioada de derulare: 2007-2008
Director de proiect: Liliana Coposescu.
Echipa de proiect: Gabriela Chefneux, Gabriela Cusen, Liliana Hamzea, Mihaela Gheorghe, Silviu Coposescu, Florentina Scârneci, Carmen Buzea.

O re-examinare a canonului literar contemporan din perspectiva conceptului de experiență revelatoare și ethos european, cu aplicație pe romanul românesc interbelic
Proiect CNCSIS, cod 917
Director de proiect: Virgil Podoabă
Finalizat în 2007 cu volumul de studii: Cărțile supraviețuitoare, coord. Virgil Podoabă, Editura Aula, 2008.

Limbajul profesional în româna actuală. Tipare lingvistice și structuri discursive
Proiect CNCSIS, cod 142
Perioada de derulare: 2007-2009
Director de proiect: Mihaela Gheorghe
Echipa de proiect: Liliana Coposescu, Stanca Măda, Răzvan Săftoiu

Modele teoretice ale receptării literaturii ca mijloace pentru atingerea obiectivelor reformei educației: modalități de predare a poeziei române postbelice în învățământul liceal
Proiect CNCSIS, cod 1018
Director de proiect: Andrei Bodiu
Finalizat cu volumul: Poezia română postbelică (Andrei Bodiu și Caius Dobrescu, coord.), Brașov, Editura Universității Transilvania, 2006.

Reprezentări asupra corupției în modernitatea literară și intelectuală românească – o situare în context european
Director de proiect: Ovidiu Moceanu
Finalizat cu volumul: Dea Munera, coord. Caius Dobrescu, Ovidiu Moceanu, Editura Universității Transilvania, Brașov, 2005.

Programul pentru Învățământ Rural
Contract 720/04.10.2005 cu MedC-UMPIR.
Coordonator pentru Universitatea Transilvania: Vladimir Mărăscu-Klein
Echipa de proiect: Andrei Bodiu, Mihaela Gheorghe, Rodica Ilie, Adrian Lăcătuș